Extra’s die van invloed zijn op de woonbeton prijs
Op de pagina cementgebonden gietvloer heeft u kunnen lezen welke prijsfactoren bepalend zijn voor de uiteindelijke kosten per m2 voor dit specifieke product. Op deze pagina willen wij ingaan op de meest gangbare extra’s die de prijs van een woonbetonvloer bepalen zoals vloerverwarmingen, impregneer middelen en andere kostenverhogende factoren.
Woonbeton prijs en het aanleggen van vloerverwarming
In vele gevallen zal in een woonbetonvloer vloerverwarming worden opgenomen, vooral in duurdere woningen en appartementengebouwen is het aanleggen van vloerverwarmingssystemen een zeer gangbare praktijk. Hier iets meer informatie welke vloerverwarmingssystemen kunnen worden toegepast in woonbeton, hoe dat in de praktijk kan worden gedaan en welke prijs u daar gemiddeld voor betaald.
Alle woonbetonvloeren zijn warmte-accumulerend en staan deze warmte ook gelijkmatig af. Het cementmengsel dat in woonbeton wordt gebruikt is dusdanig fijnkorrelig dat de warmte prima wordt opgenomen en misschien nog wel belangrijker, ook weer wordt afgestaan. Dit is echter wel afhankelijk van de dikte van het woonbeton want een dunne laag heeft nou eenmaal minder massa. U kunt de vloerverwarming daadwerkelijk in de woonbetonlaag laten aanbrengen (bij dikkere woonbetonlagen) of in de cementdeklaag of vloer eronder. Deze laatste variant is alleen mogelijk als het woonbeton niet al te dik is. De beste variant is om tussen de constructievloer en het woonbeton een isolerende laag op te nemen zodat wordt voorkomen dat de warmte die de verwarming genereert, niet naar deze constructievloer trekt. De prijs van het toepassen van vloerverwarming in combinatie met woonbeton is natuurlijk primair afhankelijk van het soort systeem dat u wilt gaan gebruiken; vloerverwarming op basis van infrezen of op basis van matten. Prijzen van € 70,- per m2 voor het laten leggen van vloerverwarming voor een ruimte van maximaal 40 m2 zijn geen uitzondering. Daar komen de kosten voor woonbeton nog eens bovenop.
Woonbeton impregneren en wat betaalt u daarvoor?
Woonbetonvloeren worden vochtwerend gemaakt met speciale ‘sealers’ of waslagen. Dit kan een laag zijn op PU- of epoxybasis. Dit soort producten vormen een ‘filmlaag’ op het woonbeton. Als deze laag beschadigd raakt, is er een groot risico op het doordringen van vocht. Om dit te voorkomen worden impregneer middelen voor de woonbetonvloer gebruikt. Vooral in natte ruimten is een impregneermiddel essentieel. Het middel zal chemisch reageren met bepaalde stoffen in het woonbeton waardoor het binnendringen van vocht wordt voorkomen. Impregneer middelen zijn gemaakt van silanen, siloxanen, silicaten en siliconen. Conform het bovenstaande is het niet vreemd dat woonbetonvloeren voor sanitaire ruimten zo’n 10 tot 20% hoger in prijs uitvallen.