Een vloercoating is soms een prima alternatief en heeft een substantieel lagere prijs!
Een goed alternatief voor een gietvloer kan een dunne vloercoating zijn. Helemaal als uw vloer al zeer strak is en als er geen scheuren in uw bestaande betonvloer zitten. De prijzen van vloercoatings zijn over het algemeen een stuk lager dan complete gietvloersystemen en u kunt met vloercoatings alle kleuren van de regenboog creëeren. Belangrijk om te weten; coatings zijn een stuk dunner dan gietvloeren, soms wel een factor 10 en hebben een zeer korte droogtijd. Om een vloer superstrak af te werken in kleur, kunt u zelfs kiezen voor een meerlaagse vloercoating of, als u de ondergrond wilt blijven zien, een transparante coating.
Wat kost het om een UV-bestendige vloercoating over een bestaande PU-vloer te laten aanbrengen?
Bijna alle PU gietvloeren beschikken tegenwoordig over een aflak of topcoating. Deze vloercoating beschermt de gietmassa en zorgt ervoor dat de vloer UV-bestendig en slijtvast is. Na verloop van tijd kunnen er echter slijtageplekken in de coating zichtbaar worden. Ook kleine scheurtjes of putjes zijn na jaren van gebruik het best te camoufleren door de toepassing van een nieuwe vloercoatings. Voor een nieuwe toplaag moet u een bedrag rekenen van € 7 tot € 79 per m2 exclusief arbeid.
Bijzondere vloercoatings en prijsindicaties van deze producten
ESD-coatings (electronic static discharge) om een antistatische vloer te maken of anti-slip coatings om de vloer ruwer en daardoor gebruiksvriendelijk te maken zijn geen standaard producten. Dit type vloercoatings wordt veelal toegepast binnen bedrijfsomgevingen, werkplaatsen en dergelijke. De prijs van deze vloercoatings is uiteraard hoger dan standaard PU-producten en moeten door een erkend bedrijf worden aangebracht.
Factoren die de prijs van vloercoating bepalen
Coatings bestaan uit hoofdzakelijk drie bestanddelen; oplosmiddelen, vulstoffen en pigmenten en hulpstoffen. Een bepalende kostenfactor voor dekkende vloercoatings is het pigmentgebruik. De kwaliteit van de pigmenten bepaalt mede in hoeverre de coating bestand is tegen UV-straling. Meestal zorgen de hulpstoffen (additieven) voor andere eigenschappen van de coating; verbeterde anti-roest, kratermiddelen, dispengeermiddelen, drogers, hechtingverbeteraars. Tegenwoordig kunt ook heel goed watergedragen vloercoatings inzetten voor de verduurzaming van ondergrond. In elke bouwmarkt zijn vloercoatings te verkrijgen maar het blijft in de praktijk voor de gemiddelde particulier nog best een opgave om de juiste vloercoating voor de juiste ondergrond te gebruiken.