Algemene informatie over de kosten van gietvloeren per m2
De kosten voor het laten aanleggen van een gietvloer per m2 zijn zeer afhankelijk van de voorbereidende werkzaamheden aan de ondergrond. Een pas aangelegde zandcement dekvloer moet bijvoorbeeld eerst compleet uitdrogen en daarna machinaal worden geschuurd om het oppervlak voldoende glad te maken. De ondergrond moet een niet te hoog vochtpercentage bezitten en dit moet dan ook eerst worden gemeten. Bij eenzelfde voorbereiding zijn de kosten voor het laten leggen van een gietvloer per m2 wel te vergelijken. Zoals in onderstaande tabel is te zien zijn cementgebonden gietvloeren, troffelvloeren en ook woonbeton duurder in kostprijs per m2. Dit heeft te maken met de gebruikte grondstoffen en de methode van aanbrengen.
Hoe kunt u de m2 prijs voor het laten leggen van een gietvloer laag houden?
Het toepassen van anti-sliplagen of het afwerken van plinten bij troffelvloeren zullen logischerwijs van invloed zijn op de kosten per m2. Omdat men tegenwoordig bijna alleen nog maar meerlaagse gietvloersystemen gebruikt, is de droogtijd van een vloer ook van belang. Hoe langer gewacht moet worden met het aanbrengen van een laag, hoe hoger de arbeidskosten per m2. Oponthoud zorgt altijd voor een negatieve invloed op de totale hoeveelheid tijd die aan een vloer moet worden besteed. U kunt de kosten voor het laten leggen van een gietvloer laag houden door te kiezen voor een standaardproduct met een betrekkelijke korte droogtijd zodat de vloer snel op te leveren is. Een bekwame gietvloerleverancier kunt u adviseren over zijn ‘standaardproducten’. En natuurlijk zijn de kosten per m2 rechtstreeks afhankelijk van het aantal m2 dat u wilt laten aanbrengen.
Polyurethaanproducten versus epoxy gietvloeren en de kosten per m2
Gietvloer grondstoffen zijn in de loop der jaren flink geëvolueerd. Tegenwoordig gebruikt men in PU-gietvloeren vooral alifatische grondstoffen die beter bestand zijn tegen UV-straling. Ook de gebruikte aflak of topcoating is kwalitatief hoog en daar betaalt u dan ook voor. Epoxy is in dan opzicht nog steeds een goedkoper alternatief, vooral bij grotere vloeren met meer m2 is epoxy altijd te prevaleren boven polyurethaan als u alleen naar de prijs van het product kijkt.
Cementgebonden gietvloer en de kosten per m2
Cementgebonden gietvloeren worden op een andere manier aangebracht dan reguliere gietvloeren (pu of epoxy). Het werken met de troffel en de mindere zelfnivellerende eigenschappen van het product, zorgt voor meer arbeidstijd om de vloer mooi vlak te krijgen. Een 2-laagse PU-gietvloer wordt eenvoudig met een spaan en een roller over de ondergrond aangebracht, een woonbetonvloer moet met een troffel over de vloer worden aangebracht en zelfs als men een machinale pomp gebruikt om het product te verspreiden, moet men nog ‘natroffelen’.