Gietvloeren en hun toepassingen
De techniek achter de gietvloer is eigenlijk afkomstig uit de vliegtuig- en autoindustrie. Met name epoxy werd veelvuldig gebruikt als materiaal om composieten mee te vervaardigen voor diverse onderdelen zoals vleugels. Het Nederlandse Fokker was ooit een grootmeester in deze techniek. In de autoindustrie werd en wordt epoxy nog steeds gebruikt om auto’s krasvast af te werken. Polyurethaan is een uitvinding uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het werd ontwikkeld door Professor Dr. Otto Bayer (1902-1982). Er zijn verschillende soorten polyurethaan die er allemaal anders uitzien en anders aanvoelen. Het wordt tegenwoordig in een groot aantal producten gebruikt, van beschermlagen en kleefmiddelen tot schoenzolen, matrassen en isolatieschuim. Maar de chemische basis van elk type is eigenlijk hetzelfde. U kunt op deze site veel lezen over de prijzen en kenmerkende eigenschappen van diverse soorten gietvloeren, maar op deze pagina willen wij wat meer ingaan op de techniek en de vraag; hoe komt het eigenlijk dat gietvloeren zo slijtvast en vloeistofdicht zijn? Te beginnen met de polyurethaan gietvloeren die tegenwoordig overal gangbaar zijn.
De techniek achter de polyurethaan gietvloer
Waar het bij een polyurethaan vloer allemaal om draait is de verbinding tussen moleculen en dus komt scheikunde om de hoek kijken. Polyurethaan ontstaat wanneer door reactie van een ‘isocyanaat’ en alcoholgroepen een urethaanbinding ontstaat. Vergeet even de termen, wat belangrijk is dat u moet weten dat op moleculair niveau er harde en zachte delen in het materiaal ontstaan. PU kan tegelijkertijd buigzaam en toch sterk en slijtvast zijn. Dit geldt dus ook voor polyurethaan vloeren. De buigzaamheid zorgt ervoor dat de gietvloer een zeer laag risico heeft op scheurvorming, de hardere deeltjes in de verbinding zorgen daarentegen weer voor de krasvastheid en slijtvastheid van de gietvloer.
De techniek achter de epoxy gietvloer
Als men het heeft over een extreem harde en sterke kunststof, dat heeft men het zeker ook over epoxy. Op moleculair niveau komt epoxy tot stand door de verbinding van 2 koolstofatomen (C) en 1 zuurstofatoom (O) in een ringvormige structuur. Wat overblijft is een zeer stabiele en harde verbinding die sinds de jaren ’60 gebruikt wordt om allerlei producten te verstevigen of te beschermen. Epoxy is ook een thermisch hardende kunststof, de verbinding komt tot stand onder een forse temperatuurontwikkeling en dit is dan ook gelijk te merken als men de verbinding tot stand probeert te brengen en de bestanddelen gaat mengen. Epoxy heeft extreem hoge druk- en treksterkte, zelfs hoger dan beton. Het heeft een licht soortelijk gewicht en is toch in staat om extreme belastingen te weerstaan. Gietvloeren van epoxy zijn daarom zeer geschikt als ondergrond voor fabrieksvloeren waar met zwaar materieel overheen wordt gereden.