Wat zijn de belangrijkste factoren als het gaat om de bepaling van een reële prijs voor een gietvloer? Hieronder geven wij puntsgewijs aan waar een gietvloerspecialist allemaal rekening mee moet houden, zaken die bovendien ook uit een offerte op te maken zouden moeten zijn. Het betreft in hoofdzaak factoren als de voorbehandeling van de ondergrond en de maatregelen die nodig zijn om optimale condities te scheppen voor de uitvoering.
De onderstaande kostenfactoren bepalen de prijs van een gietvloer:
- Gietvloer prijs en schaalgrote van het project – Hoe groter het te behandelen oppervlak, hoe lager de kosten per vierkante meter. Dat lijkt logisch. Schaalvoordelen hebben te maken met het sneller door kunnen leggen van een gietvloer en dat betekent vooral uitvoeringcontinuïteit voor de leverancier. Een kleine woonverdieping voorzien van een gietvloer kost per m2 meer dan een commerciële vloer van 1000 m2. Het verschil kan 10 tot 20% van de m2 prijs uitmaken.
- Gietvloer prijs en materiaalvereisten – Lekker snel doorwerken betekent één gietvloersysteem, één coatingsysteem (toplaag) en een uniforme manier van voorbehandeling van de ondergrond. Moeten er meer kleuren worden gebruikt of moeten er bijvoorbeeld afscheidingsstrips (dividers) worden opgenomen in een vloer? Simpel gesteld; afwijkende werkzaamheden verhogen de arbeidstijd en de prijs per m2 gietvloer aanzienlijk.
- Ontwerpcomplexiteit – Hoe complexer het project, des te hoger de kosten voor zowel materialen als arbeid. In sommige gietvloerprojecten kunnen prints worden meegenomen of kan vloerverlichting een harde eis zijn. Ook kunnen dilataties nodig zijn in een gietvloer. Hoe complexer de werkzaamheden, hoe hoger de m2 prijs.
- Kwaliteit van de ondergrond – Als u denkt dat er maar één soort beton bestaat dat heeft u het mis. Een ruwe zandcement dekvloer is heel wat anders dan een strakke gevlinderde betonvloer. Een zandcement afwerking moet misschien eerst grondig worden geschuurd met een machinale betonschuurmachine en daarna stofvrij moeten worden gemaakt. Daarna kan pas worden begonnen met het aanbrengen van primers. Al deze werkzaamheden zijn van invloed op de prijs van de gietvloer.
- Vloerverwarming en installaties – Eisen wat betreft het opnemen van installaties, isolaties of verlichting beïnvloeden de prijs per m2 van een gietvloer. Welk vloerverwarmingssysteem moet worden opgenomen in de vloer? Moet er worden gefreesd in een vloer?
- Vochthuishouding ruimte – Het verwerken van een gietmassa alsmede de optimale uithardingstijd is rechtstreeks te koppelen aan de vochthuishouding en temperatuur in een ruimte. De snelheid van werken heeft dus te maken met deze omgevingscondities. Hier zal de gietvloerspecialist ten alle tijden rekening mee moeten houden en dit bepaalt mede de opleveringsdatum van het project.
Naast bovengenoemde factoren is natuurlijk ook bepalend welk specifiek gietvloerproduct er wordt toegepast. De goedkoopste gietvloeren zijn simpele polyurethaansystemen die snel beloopbaar zijn. Maar ook voor deze gietvloersystemen is vaak voorbehandeling van de ondergrond noodzakelijk. Een goedkoper gietvloerproduct betekent niet automatisch ook altijd een goedkope afwerking.