Betonvloercoatings en hoe deze toe te passen
Vanwege de ultradunne laagdikte (veelal fracties van een mm) zijn betoncoatings voor vloeren alleen toe te passen mits de ondergrond zeer vlak is gemaakt. Elke flinke scheur in een betonvloer zult u blijven zien, ook als men de betonvloercoating in meerdere lagen heeft aangebracht. Om betonvloercoatings voor esthetische doeleinden te gebruiken zult u dus altijd een ruwe cementdekvloer of betonvloer moeten schuren en uitvlakken. Zoals te lezen is op de pagina betoncoating, waar de diverse soorten coatings staan omschreven, heeft u voor vloeren keuze uit hoofdzakelijk drie soorten coatings; epoxy, polyurethaan en acrylaatproducten. De ultieme esthetische betonvloercoating is echter een dekkende PU-coating.
Betonvloercoatings voor esthetische doeleinden
Wanneer men kleur wilt geven aan een vloer of juist een mat of transparant effect wilt creëren, dan zijn polyurethaancoatings de beste optie. Het voordeel van polyurethaan betonvloercoatings is dat ze flexibel zijn en er dus minder risico is op scheuren. Bovendien zijn ze tegenwoordig ook zeer UV-stabiel en zullen dus minder snel verkleuren dan bijvoorbeeld epoxy- of acrylaatproducten. Soms is, voordat men een betonvloercoating aanbrengt, een hechtprimer nodig om een goede verbinding te verkrijgen met de ondergrond. Denk aan gevlinderde betonvloeren of andere gladde oppervlakken. Polyurethaan kan op allerlei vloeren worden aangebracht, niet alleen op beton of cementdekvloeren. Een ruwe verouderde tegelvloer kan men transparant ‘afdekken’ met polyurethaan om de vloer goed waterdicht te krijgen. Het grote voordeel van polyurethaan vloercoatings dat in het voorgaande nog niet is genoemd, is de vele mogelijkheden die het product heeft wat betreft kleurstelling. En dat biedt voor esthetische doeleinden een breed palet aan mogelijkheden.
Functionele voordelen van betonvloercoatings
Eén groot functioneel voordeel van betonvloercoatings is dat ze gebruikt kunnen worden om een vloer chemisch weerbaar of geheel vloeistofdicht te maken. In garagebedrijven of andere ruimten waar met olie, zuren of andere chemische stoffen wordt gewerkt, is een vloeistofdichte vloer zelfs een voorwaarde om een bedrijfsvergunning te krijgen. Het maken van een vloeistofdichte vloer met een betonvloercoating doet men tegenwoordig vooral met epoxyproducten. De rede is dat epoxy ondoordringbaar is en voor een zeer slijtvaste ondergrond zorgt. Andere functionele voordelen die men met betonvloercoatings kan behalen zijn het ruwer maken van de ondergrond (anti-slip) of het weerbaar maken van de vloer tegen rubberproducten (p-garages). Er zijn zelfs betonvloercoatings op de markt verkrijgbaar die juist worden ingezet omdat ze licht goed reflecteren of coatings die elektrische lading geleiden (ESD-coatings).
Betonvloercoatings of gietvloeren toepassen?
Wanneer past men een coating toe en wanneer een gietvloer? Betonvloercoatings zijn sneller aan te brengen dan gietvloeren en zijn zo dun dat er geen bouwkundige aanpassingen hoeven te worden gedaan. Gietvloeren vormen echter een dikkere beschermende laag (vanaf 0,5 mm) en worden ingezet daar waar naast esthetische eisen, ook duidelijke functionele eisen aan een ondergrond worden gesteld.
Profiteer van onze vaste kortingen op diverse betonvloercoatings
Meer informatie over onze betonvloercoatings kunt u aanvragen door te bellen met 020 – 370 91 51 of door te mailen naar [email protected].